Τυρόπιτα γιαννιώτικη σε 5 λεπτά υγιεινή, νόστιμη, εύκολη, παραδοσιακή, μαμαδίστικη.

Είναι με ελάχιστο ελαιόλαδο, υγιεινή, νόστιμη, εύκολη, παραδοσιακή, μαμαδίστικη.

Μας έλεγε η κυρία Φένη Πανηγύρη, σε σεμινάριο μαγειρικής στο κολλέγιο Αθηνών:
Όταν πήγαινα στην Ήπειρο, μου άρεσαν οι λεπτές σπιτικές τους πίτες. Προ ημερών που πήγαν με κέρασαν μια διαφορετική φουσκωτή, καμία σχέση με εκείνες που ήξερα. Ρώτησα την φίλη μου γιατί την άλλαξαν και μου είπε πως έτσι την έμαθαν από την τηλεόραση-

Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι μια αφράτη τυρόπιτα (βλ. πολίτικη σουφλέ-τυρόπιτα) δεν είναι απολαυστική, όμως κάποια στιγμή χρειαζόμαστε κάτι πρόχειρο αλλά νόστιμο. Στην γιαννιώτικη συνταγή που ακολουθεί, πρόσθεσα μόνο τα μυρωδικά στον χυλό της βάσης.

Υλικά για 1 ταψί Ν°32

1 ½ κούπας γάλα φρέσκο
½ κούπα νερό
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο επί πλέον για το ταψί
3 αυγά
¾ κ.γ αλάτι ( είναι αλμυρό και το τυρί)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. γεμάτη δυόσμο φρέσκο λεπτοκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό
400 γρ. τυρί φέτα χοντροκομμένη
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ρίχνουμε στο ταψί τις δυο κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά όσο ετοιμάζουμε τον χυλό. Το προσέχουμε και μόλις κάψει καλά, πριν καπνίσει, το βγάζουμε από τον φούρνο. Θέλουμε να καίει τόσο ώστε να τσιτσιρίσει ο χυλός που θα ρίξουμε.
Στο μεταξύ, μέσα σε λεκάνη, χτυπάμε λίγο με το σύρμα τα αυγά.
Προσθέτουμε το γάλα, το νερό, και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την φέτα.
Ρίχνουμε τον παχύρευστο χυλό μέσα στο ταψί, το γυρνάμε κυκλικά να απλωθεί και σκορπίζουμε επάνω τα τρίμματα της φέτας όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται

Ψήνουμε περίπου 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει τριγύρω η βάση και να πάρει λίγο χρώμα το τυρί.
Την βγάζουμε από τον φούρνο και σε 15 λεπτά την σερβίρουμε. Τρώγεται και κρύα. Αν μείνει την επομένη, την ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά στον αέρα του φούρνου ή στα μικροκύματα.

Tip: Το λάδι στο ταψί πρέπει να καίει πάντα πριν ρίξουμε τα υλικά οποιασδήποτε πίτας χωρίς φύλλο
http://mamavasso.me/
Share on Google Plus
loading...

About

    Blogger Comment
    Facebook Comment